Снощи направих пица...без брашно. Не зная дали защото преди това си бях потренирала добре с въженце (на всеки пет минутки скачане правих задъхващи серии от 50 бърпита, 100 суинга, 50 коремни залюлявания, 100 клека и така около 45 мин ), но...пицата ми се стори мноооого вкусна :) А я направих мноого лесно и бързо:
За блата:
4 яйца
1 бакпулвер
щипка морска сол
риган + босилек + кашкавал/ пармезан по желание
1 и 1/2 ч. трици + 1/2 ч.овесени ядки (тук всъщност може да се експериментира доста, стига общото количество да е 2 ч.ч. - аз сложих малко пуканки от амарант, малко брашно от амарант, малко цели овесени ядки, повечко смлени овесени ядки и смлян ръж)
Разбих яйцата и добавих всичко останало, разбърках добре. Оставих да 'отлежи' 10-15 мин. - овесените ядки и трици попиват част от яйцата и сместа се сгъстява малко. След това разстлах мнооого тънко в тавичка върху хартия за печене (може и в добре намазнена тавичка - аз предпочитам хартия за печене, защото е стърго- и търко-спестяваща) и ...бум в предварително загрята на 200-220 градуса фурна за 15на минути (докато се втвърди добре)
За плънката:
Докато се пече блата, подготвям каквото фантазията/ хладилникът ми подскаже за плънката.
Задължително:
+ доматено пюре/ сос за намазване на блата
+ подправки (риган, босилек, чубрица, подправка за пица, чили)
+ настърган кашкавал за най-отгоре
По желание:
- суджук, луканка, свинско или пилешко филе; шунка; бекон, бяло сирене, синьо сирене, пармезан, яйце
- гъби, кисели краставички, маслини, чушки, царевица
След като се изпече блата, го намазах обилно с доматено пюре/ сос и наръсих подправки. Аз обичам много подправки, така че 'постлах килим' от: подправка за пица, босилек, чубрица, чили и черен пипер върху доматеното пюре :)
След това много старателно подредих 1/2 суджук и една от вкусните свински сушеници на тати (нарязани на парченца, разбира се) върху блата, така че да не остане местенце без месенце :)
Разхвърлях и малко ситно нарязани кисели краставички и няколко люти чуши отгоре, след което покрих цялата тази красота с настърган кашкавал.
Запекох за още около 15 мин във фурната.
И....след това щурмувахме тавата - кой с вилица, кой с нож, кой с ръце... Мням-мням :)
Получава се количество....хм..колкото 2 големи пици :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар