събота, 23 януари 2010 г.

Медено-стафидени ореховки

Любимата ми закуска напоследък се състои от 3 медено-стафидени ореховки с купичка домашно кисело мляко - хем вкусно, хем засищащо :)
Отне ми известно време да нацеля точните пропорции - 'класическите' сладости обикновено се правят със захар. Да де, но като заместиш захарта с мед, това леко технично разваля гъстотата на смеската. Освен това реших, че искам и екстра от стафиди в ореховките...та така...след няколко експеримента, най-после нацелих рецептата - супер лесна и бърза :)

Необходими са:
2 белтъка
5 с.л. мед
2 ч. не много ситно смлени/ счукани орехи
1 ч. стафиди


Белтъците и меда се разбиват на сняг (медът оцветява 'снега' в леко жълтеникави окраски :-) ). Добавят се орехите и стафидите и сместа се разбърква добре. И...воала! Готови са :)

В тавичка с хартия за печене се 'оформят' ореховки директно с лъжицата - сместа сама се разстила и си заема нейна си форма. Пече се в предварително загрята фурна за около 15-на минути - докато порозовеят. Добре е ореховките да се отлепят докато са още топли - след това се втвърдяват и чупят.

Добър апетит!


4 коментара:

  1. О, Лим...това изглежда уникално, особено в комбинация с домашното кисело мляко...като видях снимката и направо ми идеше да ти дойда на гости ;) :) :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за рецептата :)
    Само да попитам... вътре не слагаш брашно и това е рецепта за 3 ореховки, нали така ?

    Аз пък от своя страна мога да дам предложение за малко канела в ореховките :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Бравоооо, това чаках днес! Супер изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  4. @Арсенала: Не, не слагам брашно и излизат около 20 ореховки, не само 3 :)
    Канелата е добра идея, ще пробвам :)

    ОтговорИзтриване