Много обичам кашкавал пане. Доста дълго време не го ядях, защото вярвах, че пърженето е вредно.
Е, да, ама се оказа, че не е вредно - стига да е с правилните мазнини (т.е. животински мазнини - мас, масло, гхи; при загряване структурата на растителните мазнини се нарушава и те се превръщат във вредните транс-мазнини). Е, калорично е, но не вредно :)
Снощи си направихме страхотно вкусна и бърза вечеря. Кашкавал пане със салата от спанак :) Кашкавалът, обаче, не панирах с брашно, а със...сусам и ленено семе :) Как?
Необходими продукти за кашкавал пане:
- кашкавал (количеството според броя и глада на желаещите да бъдат нахранени. Добре е да е твърд кашкавал, за да не се разтече - както злощастният кашкавал, с който нахранихме Славко :)) )
- 1 яйце
- 100-на гр. сусам + ленено семе
- 1-2 лъжици мас/ масло/ гхи (аз предпочитам мас, защото е домашно правена от прасенце, отглеждано от баба ми :) )
- шарена сол (по избор)
Нарязах кашкавала на парчета с дебелина около 1 пръст.
Разбърках добре яйцето и добавих малко шарена сол за аромат (може и без нея; сусамът е достатъчно ароматен). Овалях парчетата кашкавал първо в яйце, след това в смеската от сусам и ленено семе.
В много загрятата мас на много силен огън запържих леко от двете страни.
Салата от спанак
Чудесно приложение на спанака - избягваме термичната обработка и унищожаването на половината полезни съставки на тази супер храна (богата на фолиева киселина; витамини С, А (каротин), В, В1, В2, В6, К и минерали калии, магнезий, желязо, фосфор, калций, хлор, йод, манган и мед)
Необходими са:
- 2-3 шепи почистен и измит спанак
- 1 морков
- 1 лук (аз използвах стар; предполагам с пресен също ще е вкусно)
- кедрови яди (може и слънчогледови семки)
Нарязах спанака и лука; настъргах моркова и овкусих със сол, зехтин и оцет балсамико. Обърках добре и поръсих с кедрови ядки.
Чудесно вкусно!
моят кашкавал не изглеждаше такаааа..:((((...ама пък ми беше мега вкусен:)))
ОтговорИзтриване