петък, 26 март 2010 г.

Защо ‘политически правилното’ хранене не е правилно?


Насоки за 'политически правилно хранене' и опасности от спазване на насоките:

1) Избягвайте наситените мазнини
Наситените (животински) мазнини имат много важно значение за тялото. Целостта на клетъчните мембрани зависи от тях; те подсилват възможностите на тялото да преработва есенциални мастни киселини (човешкият организъм произвежда всички необходими му мастни киселини с изключение на две, наречени есенциални: алфа-линоленова и линолова); засилват имунната система, предпазват черния дроб и поддържат костите здрави. Наситените мазнини не причиняват сърдечно-съдови заболявания. Всъщност, сърцето предпочита наситените мазнини – тялото ни произвежда наситени мазнини от въглехидратите!

2) Ограничете холестерола
Холестеролът, който консумираме, няма нищо общо с холестерола, който се отлага по съдовете ни. Холестеролът, който консумираме, подсигурява здравината на чревните стени и е необходимо условие за бебетата и децата да развият здрави мозък и нервна система. Храните, които съдържат холестерол, са богати и на много други жизнено-важни хранителни вещества. Единствено оксидиралия холестерол, който се намира в сухото мляко и яйчния прах, може да доведе до сърдечно-съдови заболявания. Сухо мляко се добавя към обезмаслените млека и към повечето млечни продукти. И към почти всички сладки изделия.

3) Използвайте повече поли-ненаситени мазнини
Поли-ненаситените мазнини в повечко от малки количества могат да са канцерогенни и да съдействат развитието на сърдечно-съдови заболявания, автоимунни заболявания, проблеми с паметта, стомашно-чревни болести и стареене. Големите количества поли-ненаситени мазнини са относително нови за храненето на хората и се дължат на съвременната масова употреба на течни растителни масла.

4) Избягвайте червеното месо
Червеното месо е богат източник на хранителни вещества, които предпазват сърцето и нервната система, в т.ч. витамини B12 и B6, цинк, фосфат, карнитин и коензим Q10

5) Ограничете яйцата
Яйцата са най-перфектната храна, съществуваща в природата. Те доставят отличен протеин, диапазон от хранителни вещества и важни мастни киселини, които подсилват здравето и нервната система. Заместителите на яйца предизвикват бърза смърт при тестове с животни

6) Яжте немазно месо и пийте ниско-маслено мляко
Не-мазните меса и ниско-масленото мляко не съдържат мастно-разтворимите витамини, необходими за усвояването на белтъчините и минералите в месото и млякото. Консумацията на продукти с ниска масленост може да доведе до изчерпване на запасите на витамини А и Д.

7) Ограничете консумацията на мазнини до 30% от калорийния прием
30% от общия калориен прием от мазнини е твърде нисък процент за повечето хора и води до понижени нива на кръвна захар и умора. Традиционните хранителни режими съдържат между 40% и 80% полезни мазнини, предимно от растителен произход.

8) Яжте зърнени продукти
Повечето зърнени продукти са направени от бяло брашно, което е било лишено от полезните си хранителни вещества при обработката. Добавките в брашното могат да причинят недостиг на витамини. Пълнозърнестите продукти, ако не са правилно приготвени, могат да предизвикат недостиг на минерали и чревни проблеми.

9) Ограничете солта
Солта е изключително важна за храносмилането и усвояването на храните. Солта е необходима и за развитието и функционирането на нервната система.

10) Яжте много плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците получават около 10 ‘дози’ пестициди докато стигнат до склада. Търсете органични продукти!

11) Яжте соеви храни
Соевите храни блокират абсорбцията на минерали, затрудняват обработката на протеини, потискат функциите на щитовидната жлеза и съдържат потенциални канцерогени.

Оригиналният текст - тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар