неделя, 13 декември 2009 г.

Зимен ябълков сладкиш с много белтъчини

Зима е. Вече е официално. И заснежено. Дори във Варна.

Един типичен зимен аромат за мен е този на канела (ммм...), ябълки и мед :) е...може и на меденки с черен пипер и канела и греяно вино...или пък просто на греяна ракия :))

Преди дни пробвах ето това сладко зимно изкушение с високо съдържание на белтъчини:

Необходими са:
8 яйца
1/2 чаша фини трици
1/4 чаша овесени ядки
1/2 чаша смлени орехи
1 бакпулвер
6 препълнени с.л. мед
1 кг извара
4 ябълки (среден размер, по възможност сладки), обелени, изчистени и нарязани на кубчета
канела

Приготвяне на блата:
4 яйца, 3 с.л. мед и 1 бакпулвер се разбиват добре. Добавят се орехите, овесените ядки и фино-смлените трици и пак се разбърква до получаването на не много гъсто тесто. Готовото тесто се изсипва в покрита с хартия за печене тавичка (или пък добре намазнена тавичката ). Пече се на 250 С за 10 мин.

Приготвяне на заливката:
Останалите 4 яйца се разбъркват с 3 с.л. мед. Добавят се изварата, нарязаните на кубчета ябълки и 2-3 ч.л. канела (според вкуса). Сместа се разбърква добре и се изсипва в тавичката върху блата.
Пече се на 200 С за около 45 мин (до порозовяване)

Чудесно върви с чаша топло мляко, чай или купичка кисело мляко :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар