четвъртък, 2 септември 2010 г.

Палео предизвикателство

Палео какво? И за какво?
Палеолитните 'диети' би следвало да отразяват хранителните режими на пещерните хора през Палеолит (Старокаменна епоха) преди въобще да е имало земеделие, животновъдство или промишленост. Пещерняците тогава са имали не особено разнообразно меню и са ограничавали избора си до месо, риба и морски дарове, яйца, ядки, зеленчуци, плодове, гъби и корени.

Сега...аз по принцип имам противоречиви чувства относно този тип диети - вярно е, че около 99% от историята на хората 'се покрива' от Палеолита и само в някакъв си 1% от развитието на човечеството (~ 12000 години) хората обработват земя и гледат животни. И все пак ми се струва, че 12000 години не са толкова малко за еволюция и привикване на тялото и храносмилателната система към новите условия на живот.
Напълно съм съгласна, че извращенията на хранително-вкусовата промишленост от последните 100-на години трябва да са вън от чинията на всеки трезво-мислещ човек, на който му пука поне мъничко за здравето му - няма начин бруталните количества захар, сол, трансмазнини, стабилизатори, овкусители, оцветители и какви ли не други 'красоти' да дават нещо полезно и смислено на телата ни. Напротив, убедена съм, че бедните ни тела дори не знаят какво да правят с толкова много 'красоти'!

Но наистина ли и домашните истински млечни и зърнени храни трябва да се причислят към тази група ???

Като фен на експериментите, най-после се реших да пробвам. Какво пък. 1 месец живот с храната на пещерен човек няма да ме убие. Но пък ще ме научи на много неща и ...току виж се чувствам по-добре :)

Защо палео и какви са ползите от него?
За никой не е тайна, че в менюто на днешния технологичен човек присъстват твърде много захари и твърде много неполезни мазнини. Съотношението Омега 6: Омега 3 мастни киселини при модерния човек е нещо като 12-20:1 в полза на Омега 6 (за разлика от равно 1:1 при пещерните хора). Според д-р Кордейн, един от изявлените автори-поддръжници на палео, именно на повишената консумация на захари и лошото съотношение Омега 6: Омега 3 се дължат голяма част от болестите на модерния човек (сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак)

В дългосрочен план се очакват следните ползи:
- повишен прием на аминокиселини - е, да де, хапва се основно мръвка. Подобряват се мускулното развитие и анаболните процеси. 
- подобрено съотношение Омега 6: Омега 3 мастни киселини би довело до по-бързо подтискане на възпалителните процеси в тялото, подобряване състоянието на кожата и мисловната дейност, предотвратяване на инсулинова резистентност, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания и т.н. (повече информация тук и тук)
- намалена киселинност в тялото - поддържа се оптималното за тялото pH без да се стимулират катаболни процеси в мускулите и костите. Това ще рече, че тялото използва микроелементи от многото консумирани плодове и зеленчуци (те са от малкото алкални храни), за да неутрализира киселинността от другите храни (повечето останали храни са с висока киселинност), без да се налага да 'дърпа' микроелементи от мускулите и костите за целта. Повече информация - тук.
- повишен прием на микронутриенти (витамини и минерали) - необходими за оптимално функциониране на тялото, здраве и бързо възстановяване (особено важно при спортуващи хора). Най-богати на витамини и минерали са зеленчуците, плодовете и морските дарове.

Какво се хапва?
Месо (някои автори казват то да е немазно, но аз не им вярвам :) ), риба и морски дарове, яйца, ядки (сурови), сушени плодове, мазнини (мас, зехтин, кокосово масло), зеленчуци и плодове на корем, мед, гъби и корени (да ама без картофи...що? И аз не зная, така казват)

Какво НЕ се хапва?
Захар и съдържащи захар продукти, неполезни мазнини (маргарин, олио), млечни продукти (в т.ч. и масло :(( ), зърнени и бобови култури (фъстъците влизат тук също). Иначе казано, всичко от което модерният човек яде по много.

Ами алкохол?
Противоречиво. Някои автори разрешават вино и бира от време на време (веднъж седмично по чаша, примерно). Други забраняват категорично. Аз смятам да си пийвам по чаша червено вино, ако толкова преритам :)

Та така...за мен палео предизвикателството започна от вчера, 1 Септември и ще е с продължителност 1 месец...надявам се :)
 
И вече дори си имам 'издънка' - 1 фурма. Уж е палео храна, но преди 15000 г. едва ли са си имали фурми с глюкозен сироп...  :)
 
Пожелавам си успех! Успех и на всеки, който се реши да пробва този начин на живот :)

15 коментара:

  1. Защо пещерният човек да е имал достъп до яйца, а до млечни продукти не?

    Ако визираш яйца от птеродактилчета - успех да ги намериш в БИЛЛА.

    Ако ще се тъпчеш с кокоши яйца, пий краве мляко и яж сирене.

    Ако ще ядеш като пещерния човек - забрави за зеленчуците, яйцата, млякото, месото на домашните животни.

    Наблегни на дивеча, суровите ядки, дивите горски плодове, гъбите, кореноплодните (без картофи), и изворната вода.

    успех

    ОтговорИзтриване
  2. Good luck on your challenge. September seems like the month for it, as I've seen a few paleo or primal challenges kicking off the last few days.

    ОтговорИзтриване
  3. @ Иван - да, смятам да ям яйца от кокошки (истински свободни кокошки), и не, не смятам да се тъпча с каквото и да било. Ясно е, че не мога да живея като пещерняк, най-малкото защото седя пред компютър цял ден и дишам гаден въдух, но мога да се приближа максимално...

    @Roland - thanks, I will probably need the good luck, having in mind how much i love dairy :) I've been thinking of doing this for a while, but kept postponing it...and then I got inspired by all the challenges kicking off in September :) Not very original, but worked :)

    ОтговорИзтриване
  4. Като ще ядеш яйца от свободни кокошки, тогава пий мляко от свободна крава и сирене от свободни овци! какъв е проблемът?? Какви са тези игрички?? Ако ти е идеята да не се храниш като пещерняк, кажи какво правиш? и разкарай тия двамата от снимката на статията, те свободна кокошка нема да видят още 200 000 г.

    ОтговорИзтриване
  5. Определено си мисля, че динозаврите отдавна са били измчезнали и са се развили различни птици до Палеолита... Да, едва ли са били кокошки, но са снасяли яйца, които човеците вероятно са си търсили и яли.

    Аз съм казала какво правя. И го правят много милиони хора по света. С малки различия в принципите. И се чувстват доволни и шастливи.

    Ако ти имаш проблем с това, което аз правя, просто не го прави. Даже не е нужно и да го четеш.

    Със здраве!

    ОтговорИзтриване
  6. Има много милиарди хора по света, които харесват женствените, красиви, нежни, фертилни момичета. Защо не се впишеш в техните представи? ааа .. защото не можеш. По-достъпно ти е да получиш аплодисментите на другото общество - където мускулестите подобия на жени се адмирират.

    И да - на теб ти е важно да получаваш това одобрение, аплодисменти, някой да ти казва, че си секси.

    Онези глупости за роклички и клинчета и как те гледали мъжленцата хи хи хи ... ако ти пукаше само за тебе си и те беше грижа единствено ТИ какво мислиш и как се чувстваш, нямаше да ги има въпросните подмятания. Нямаше.

    Приеми че си подвластна на хорското мнение, искаш да се харесаш, да ТЕ харесват и си стаила дълбоко-дълбоко в себе си горчивата истина, че просто не си достатъчно красива, привлекателна и секси, за да ти обръщат внимание.

    Затова си се затворила в омагьосания кръг и си приела нагласи тип "дай да блъскам като животно, докато забравя - поне Vic ми хвърля жадни погледи докато размятам щангите, нали?"

    Жалка картинка!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, какви са тези хейтърски изказвания? :-) Драги Иване, не ти прави чест. Всъщност, не разбирам какво правиш тук, след като не одобряваш и не разбираш начина на живот на Милена? Анонимното чикибойстване онлайн е присъщо за една групичка хора с изявени трудности в общуването...
    Красота и женственост може да се види у всяка жена, дори в клечестите манекенки с изхвръкнали кокали, без грам мускулче и за сметка на това доволно количество мазнинки по тялото. Или пък в онези доволно закръгени създания, представящи ренесансовата мечта. Не виждам какво общо има спорта с фертилността? Всъщност има - здравото и калено тяло, балансирано хранене и като цяло зравословния начин на живот са предпоставка за висока фертилност. Ти изобщо знаеш ли значението на тази дума?

    Защо Милена трябва да се вписва в нечии представи? В твоите навярно? Защо? Както има милиарди мъже, които харесват закръглени пухчета, така има и милиарди поддържащи се и трениращи мъже, които ценят и са привлечени от също така добре поддържаното женско тяло. Жалка работа са твоите хейтърски коментари :-) Ние се вписваме предимно в личните си представи и желания, а мъжете сами идват :-)

    ОтговорИзтриване
  8. "Не виждам какво общо има спорта с фертилността? Всъщност има - здравото и калено тяло, балансирано хранене и като цяло зравословния начин на живот са предпоставка за висока фертилност. Ти изобщо знаеш ли значението на тази дума?"


    Здраво и калено тяло???? Фертилност???? Фертилност=плодовитост! способност да продължиш рода, да износиш дете, да дадеш живот, да нямаш хормонални проблеми и наченки на мъжки пубертет.

    Питай я тогава нея и любимите и приятелки Верка, Дива 97, Венци, Либра, S_L, Hiya, Инес и останалите мъжкарани от bb-team дали имат редовен цикъл, дали хормоните са им в норма, дали нямата киста до киста на яйчниците, дали са способни да забременеят в този момент и въобще някога???

    Е, Мартина, на това ли казваш фертилност?? Аз не!

    П.П. Не си ми прочела хубаво поста, може би и теб те е страх/имаш сходни проблеми с лимкините. Лимка НЕ мисли за себе си, а възможно най-отчаяно иска да се впише в някое стадо. При нея, предвид ситуацията и (докарала се е до положение на добре развит 23 годишен мъж с хормонални проблеми) може да се впише единствено в групата на щангистите. тъжно.

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, Иванчо, Иванчо...определено не адресираш коментарите си към правилния човек/ блог.
    1. Нямам и никога не съм имала хормонални проблеми. Нито пък проблеми с цикъла. Не съм боледувала от каквото и да е....вече повече от 2 г. И определено съм по-здрава и фертилна от повечето нетрениращи момичета, за които 1 пакетче солети и 1 ябълка е менюто за деня
    2. За всички хора има място под слънцето. Някои са чернокожи, жълтокожи, червенокожи. Други са ниски или високи. Или пък слаби, пълни или нормални. Или пък жилави или мускулести. И никак, ама никак не ми пука дали се вписвам в твоите или нечии други представи за красота. Аз се харесвам, най-близките ми ме харесват, какво ми пука за останалите???
    3. Опитваш се да ме нападаш и уж засягаш, като цитираш мои изказвания от други сайтове. Само дето не можеш да проумееш, че щом съм осъзнала и дори разсъждавала публично по определени теми, то за мен те са вече 'излкувани' неща.
    4. Всички ние сме социални същества и имаме нужда от харесване, признание, одобрение, принадлежност. Почети малко психология.
    5. Ще те помоля, ако ще коментираш отново в този блог, да го правиш по темите на публикациите, в противен случай коментарите ти ще бъдат трентирани като спам.
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  10. Иване, не че нещо, ама ми омръзна да ти чета волните интерпретации. И аз съм от ББ-тийм, от "ония мъжкарани", от "любимите приятелки" - е, нямам проблем нито с яйчници, нито с хормони. За твое сведение, момичетата идват във форума с тези проблеми, а не ги придобиват вследствие на тренировки, хранене и каквото и да е там.

    Ясно е, че се опитваш да се правиш на психолог... дай твоя блог - ще ти иде да се гръмнеш, като анализирам твоята емоционално - психическа лабилност....

    Миленка, палеото е следващото, което мисля да пробвам, така че ще следя какво се случва при теб.

    Успех и със здраве : ))))

    ОтговорИзтриване
  11. Иван, всъщност не е Иван. Мога де се обзаложа, че е жена и дори знам коя е. Лошото е, че не и прави чест да се бърка в живота на хората. Все пак и пожелавам здраве и дано намери себе си

    ОтговорИзтриване
  12. Така ли? И коя жена съм? :)

    П.П. Всички, които скачани като попарени от моите мнения, само затвърждавате тезата ми и сами се вкарвате в рамките на тестостеронната мъжкарана с СПКЯ, която описвам. Гузен негонен бяга.

    ОтговорИзтриване
  13. Пич, и аз съм от "мъжкараните" от bb-team, имам си детенце на 5 години, цикъл по часовник и откакто се помня стадото мъже след мен е на опашка :-)
    Момичетата идват коя от коя с по-неприятен проблем, в следствие на неинформираност по отношение на правилно хранене и двигателен режим. Сред сериозно трениращите девойки тук познавам само прекрасни личности, с балансирано тяло, дух и здраве. Всъщност дори никой не ти скача, а съвсем културно те молим да даваш поле на воплите си някъде другаде, защото тук нямат място хора, носещи негативизъм, обиди и неградивни критики. И не очаквай някоя здравомислеща и осъзната жена да поиска да се впише в твоите представи за каквото и да било. Не може околния свят да се нагажда към теб, просто няма как да стане ;-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. сипете му хубаво на Ванка-та, девойчета:)

    ОтговорИзтриване
  15. Е, аз не съм девойче, ама освен и аз да му сипя на адаша:
    Нямам намерение да коментирам кое намирам за красиво, естествено и прочее. но се подразних от класическото "искаш да се харесваш" - стадни животни сме - всеки иска да се харесва на някого и да принадлежи, който твърди друго заблуждава себе си - стига баналности.
    Относно тренировки, режим на хранене и прочее - честата физическа активност и целесъобразното хранене водят до ускоряване на метаболизма и подобрение на хормоналния баланс, което може само да благоприятства целия организъм.
    Освен това от тежките физически упражнения укрепват кости, мускули и сухожилия - нещо което може само да е полезно при износване и раждане, да не говорим за по-бързото възстановяване на спортно активните дами след раждане.

    ОтговорИзтриване