четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Granola - нещо повече от хрупкаво мюсли :)


Вдъхновена от моята страхотна треньорка Галя, вчера направих гранола. Това се оказа страхотен тийзър на сетивата ми! Вкууусно :)
Не спазих съвсем рецептата...нищо ново. Просто не мога да готвя по рецепта - винаги доукрасявам и добавям нещо от себе си. Творя :)

Използвах:
2 ч. овесени ядки
1/6 ч. амарант (следващият път ще го направя на пуканки преди това)
1/3 ч. ленено семе
1/3 ч. сусам
1 ч. сурови кашу + бадеми + лешници + орехи
1/2 ч. белен суров слънчоглед
1 ч. стафиди + арония + сушени сливи (или каквито други сушени плодове се намират)

Отделих сушените плодове настрани. Всичко останало смесих добре в купа.

125 гр масло (1 пакетче от по-малките или 1/2 от по-големите пакетчета)
3 с.л. мед
1 с.л. (равна) морска сол
1 с.л. (с връх) канела

Разтопих маслото и меда, добавих солта и канелата и разбърках добре.
Добавих разтопеното масло към купата с великолепното разнообразие от ядки. Смесих добре - докато маслото и медът са достигнали всички ядчици. Изсипах в тава, покрита с хартия за печене, и пекох около 45 мин на предварително загрята на 150 С фурна. Разбърквах няколко пъти за равномерно изпичане.

След като изкарах окончателно тавата от фурната, добавих и сушените плодове - ха! Мислехте си, че съм забравила за тях, нали?

Тъй като вчера за първи път чух за гранола, мога само да предполагам, че ще върви чудесно с несолени сирена (моцарела и котидж), както и с извара.
Изпробвано!: 3 с.л. от тази красота са чудесна добавка към купичка кисело мляко. Още по чудесна добавка към купичка цедено кисело мляко. На мен, лично, ми хареса да си я похапвам и ..просто така...като семки...



Съхранява се на сухо място - аз напълних моето богатство в 2 стъклени буркана :)

Вкусно :)



1 коментар: